gezond eten
Sandra Bakker
01/04/2024
2 min
0

Een normaal gewicht door normaal eten

01/04/2024
2 min
0

In een wereld van diëten en voedingshypes is het behouden van een gezond gewicht door normaal eten soms over het hoofd gezien. Het draait allemaal om het vinden van een gebalanceerde benadering van voeding en levensstijl die niet alleen gewichtsbeheersing ondersteunt, maar ook bijdraagt aan het algehele welzijn. Hier zijn enkele waardevolle inzichten over hoe normaal eten kan leiden tot een gezond gewicht.

Wat is normaal eten? Dat is tegenwoordig nog de vraag. Want laten we eerlijk wezen....we worden best wel belazerd met alle veelbelovende teksten op de mooie verpakkingen in de supermarkten. van 'gezond tussendoortje' naar een welgekozen keurmerk. Maar ze kloppen helaas niet altijd. Ik begrijp dat je dan door de bomen het bos niet meer ziet. Het wordt tijd om dat te leren!

Wat je ook moet leren is....Luisteren naar je lichaam

Heb een aantal eetmomenten per dag en niet wanneer je "trek" hebt: Die trek (geen honger) heb je trouwens niet zo bij een uitgebalanceerd voedingspatroon.

Leer de signalen van honger en verzadiging herkennen om overeten te voorkomen.


Geniet van gezonde maaltijden: Richt je op het consumeren van een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen in plaats van restrictieve diëten. Dit bevordert een gezonde relatie met voeding. Er zijn talloze lekkere en makkelijke, gezonde recepten!

Gebalanceerde maaltijden en portiecontrole

Varieer in voeding: Zorg voor een evenwichtige mix van groenten, fruit, magere eiwitten, volle granen en gezonde vetten bij elke maaltijd.

Portiebeheersing: Houd rekening met portiegroottes om overmatig eten te voorkomen. Luister naar je lichaam wanneer het aangeeft dat het genoeg heeft gehad.

Bewust eten en genieten

Eet bewust: Neem de tijd om van elke maaltijd te genieten en kauw grondig. Dit helpt niet alleen bij de spijsvertering maar bevordert ook de tevredenheid na de maaltijd.

Behoud een gezonde balans: Geniet van traktaties en af en toe een favoriete maaltijd zonder schuldgevoelens. Balans is de sleutel tot een duurzame eetgewoonte.

Luisteren naar je lichaam

Focus op gezondheid, niet op gewicht: Richt je op het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn in plaats van alleen op het getal op de weegschaal.

Regelmatige lichaamsbeweging: Combineer normaal eten met regelmatige fysieke activiteit voor een holistische benadering van gezondheid.

Vermijd stress en los onverwerkte emoties op: Bij stress komt er o.a. Cortisol vrij. Wanneer er aanhoudend een hoog gehalte aan Cortisol in het lichaam aanwezig is, beïnvloed dat het metabolisme negatief en wordt het afvallen en op een gezond gewicht komen bemoeilijkt. Ook onverwerkte emoties zorgen ervoor dat het lichaam letterlijk alles vasthoudt.


Normaal eten draait dus ook om het luisteren naar je lichaam, gelukkig zijn, het genieten van een verscheidenheid aan voedzaam voedsel en het omarmen van een gebalanceerde levensstijl zonder strikte restricties. Het behouden van een gezond gewicht komt voort uit het cultiveren van gezonde gewoonten en het koesteren van een positieve relatie met voeding en je lichaam. 

Iedereen is anders, dus luister naar je eigen lichaam en behoeften. Bij vragen of specifieke gezondheidsdoelen is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij Sandra Bakker. Sandra begeleidt als Geluk & Gezondheidscoach al jaren mensen naar een gezond en gelukkig leven met body & mind.Reacties